Fabels rond noodanticonceptie

Hieronder staat een lijst met vaakgehoorde overtuigingen over noodanticonceptie. Klik op de overtuiging om te zien of ze waar of niet waar is.

 • Orale noodanticonceptie kan enkel worden gebruikt als je een ‘ongelukje hebt met je voorbehoedsmiddel’, bv. een gescheurd condoom
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Noodanticonceptie is voor vrouwen die een zwangerschap willen voorkomen na onbeschermde seks. Onbeschermde seks kan gebeuren door een ongelukje of wanneer men helemaal geen voorbehoedsmiddel gebruikt. Dat is niet ongewoon. Veel vrouwen (ongeveer 30%) hebben het afgelopen jaar minstens één keer onbeschermde seks gehad.

 • Orale noodanticonceptie is een ‘hormonale bom’ die mijn cyclussen zal verstoren
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Maar de afgelopen 10 jaar is er speciale noodanticonceptie op de markt gekomen. De hormonen die in orale noodanticonceptie zitten, kunnen je menstruaties (periode) veranderen gedurende de cyclus waarin je ze inneemt. Dat betekent dat je menstruatie na het nemen van de noodpil op tijd, vroeger of later kan zijn dan normaal. Daarna komt je cyclus normaal gezien weer in zijn normale patroon terecht.

 • Orale noodanticonceptie maakt me ziek
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  De morning-afterpil is specifiek ontworpen en ontwikkeld als noodanticonceptie.

  Noodanticonceptie wordt goed verdragen maar kan, zoals alle geneesmiddelen, bijwerkingen hebben hoewel niet bij iedereen.

  Als je je ziek voelt (moet braken) binnen 3 uur nadat je de noodpil hebt genomen, ga dan terug naar drogist of apotheek en haal een andere pil om in te nemen.

 • Ik kan geen twee keer orale anticonceptie nemen in dezelfde cyclus
  Answer
  Answer
  WAAR Answer

  … en niet waar!

  De bedoeling van een noodpil is de eisprong te vertragen of te beletten tot het sperma dat in de eileider zit te wachten je niet meer zwanger kan maken. Het vertraagt de eisprong met 5-6 dagen. Als je nog meer onbeschermde seks hebt tijdens dezelfde cyclus, heb je minder kans om de eisprong nog eens uit te stellen dan wanneer je de noodpil de eerste keer nam. Je kunt twee keer noodanticonceptie gebruiken in dezelfde cyclus op voorwaarde dat je nog niet zwanger bent. Maar het is veel veiliger om een gewone anticonceptiemethode te gebruiken omdat die veel effectiever is in het voorkomen van zwangerschap. Je moet in ieder geval om medisch advies vragen als je twee keer noodanticonceptie moet gebruiken in dezelfde cyclus.

 • Orale noodanticonceptie is een soort miniabortus
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Noodpillen vertragen of verhinderen de eisprong . Dat betekent dat het sperma dat in de eileider zit te wachten, je niet meer zwanger zal kunnen maken. Dit gebeurt allemaal vóór de zwangerschap kan beginnen, wat 6-12 dagen na de onbeschermde seks is. Als je zwanger bent, zal noodanticonceptie je zwangerschap niet stopzetten.

 • Orale noodanticonceptie heeft een negatieve invloed op mijn vruchtbaarheid
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Noodanticonceptie heeft geen invloed op de toekomstige vruchtbaarheid. Als je wilt vrijen nadat je noodanticonceptie hebt gebruikt, gebruik dan een barrièremethode (bijv. condoom) tot je volgende menstruatie. Dat is omdat je vruchtbaarheid heel snel kan terugkomen.

 • Ik kan orale noodanticonceptie gebruiken als mijn gewone anticonceptiemiddel
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Noodanticonceptie is geen gewoon anticonceptiemiddel. Na onbeschermde seks is het verstandig om noodanticonceptie te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Maar noodanticonceptie is niet 100% effectief (omdat je eisprong al gebeurd kan zijn wanneer je de noodpil nam).