Fabels over anticonceptie en de menstruele cyclus

Er zijn een aantal geboortebeperkende methoden die erg effectief zijn om een zwangerschap te voorkomen. Er circuleert ook veel verkeerde informatie over hoe het voortplantingssysteem werkt, hoe anticonceptie moet worden gebruikt, maar ook over methodes die gewoon niet werken.

Hieronder staan een aantal veelgehoorde fabels over de menstruele cyclus, seks en anticonceptie. Klik op elke fabel om te zien of ze waar of niet waar is.

 • De eisprong gebeurt in het midden van de cyclus rond dag 14
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Het tijdstip van de eisprong is zeer onvoorspelbaar. Amper 10% van de vrouwen ovuleert op dag 14 van hun cyclus. De eisprong kan op elk tijdstip gebeuren van dag 11-21 als je een regelmatige cyclus hebt en tot dag 28 als je een onregelmatige cyclus hebt. Het tijdstip van de eisprong kan ook variëren van cyclus tot cyclus, waardoor het onmogelijk is te weten wanneer het gaat gebeuren. Dat betekent dat de kans op bevruchting bijna elke dag van je cyclus bestaat.

 • Als ik een regelmatige cyclus heb, zal de eisprong altijd in het midden van mijn cyclus gebeuren
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Het tijdstip van de eisprong is onvoorspelbaar en varieert van cyclus tot cyclus, zelfs als je een regelmatige menstruele cyclus hebt.

 • Regelmatige cyclussen bestaan (indien je de pil neemt)
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  De meeste vrouwen zijn niet zo regelmatig als we denken. Ze kunnen een aantal regelmatige cyclussen na elkaar hebben, maar dan weer een cyclus die veel korter of langer is. Een vrouw weet nooit vooraf of haar huidige cyclus langer of korter zal zijn dan normaal. Als je een hormonale anticonceptiepil neemt, zijn je cyclussen regelmatig (op voorwaarde dat je de pil correct neemt).

 • Ik kan niet zwanger worden in het begin of op het einde van mijn cyclus
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Omdat het tijdstip van de eisprong onvoorspelbaar is en het sperma tot 5 dagen kan blijven leven in uw eileiders, bestaat er bijna elke dag van je cyclus kans op bevruchting als je onbeschermde seks hebt.

 • De zwangerschap begint onmiddellijk na onbeschermde seks
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  De zwangerschap begint niet onmiddellijk na onbeschermde seks. De zwangerschap begint wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt, wat normaal 6-12 dagen na de bevruchting gebeurt. Dat betekent dat je pas zwanger kunt zijn vanaf de 6e dag na onbeschermde seks.

 • Onbeschermde seks komt heel zelden voor
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Als je onbeschermde seks hebt gehad en je wilt niet zwanger worden, kun je boos zijn op jezelf omdat je niet voorzichtiger bent geweest. Maar wees niet te streng voor jezelf – je bent niet alleen. Veel vrouwen (ongeveer 30%) hebben het afgelopen jaar minstens één keer onbeschermde seks gehad. Dat wil niet zeggen dat je niet correct moet omgaan met je anticonceptie, maar dat een ongelukje altijd kan gebeuren. Denk dus niet dat je de enige bent.

 • Ik kan niet zwanger worden zolang ik seks heb buiten mijn vruchtbaarheidsvenster
  Answer
  Answer
  WAAR Answer

  Dit is uiteraard waar, maar je kunt niet met zekerheid berekenen wanneer je vruchtbaarheidsvenster valt. Dat komt omdat het tijdstip van de eisprong variabel en onvoorspelbaar is. Als je denkt dat jouw vruchtbaarheidsvenster altijd rond dag 14 van uw cyclus is, dan heb je het mis – je vruchtbare periode kan vroeger of later vallen. Als je een zwangerschap wilt vermijden, mag je nooit onbeschermde seks hebben tijdens uw cyclus.

 • Ik geef borstvoeding dus ik kan niet zwanger worden
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Hoewel borstvoeding de eisprong meestal wel uitstelt, is dat geen garantie. Een eisprong kan ook gebeuren wanneer een vrouw borstvoeding geeft. Als je borstvoeding geeft, gebruik dan condooms als je niet zwanger wilt worden.

 • Je kunt niet zwanger worden als de vrouw geen orgasme heeft
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  De bevruchting gebeurt wanneer een zaadcel van de man samensmelt met een eicel van de vrouw. Terwijl de man moet ejaculeren om het sperma te laten vrijkomen, moet een vrouw niet noodzakelijk een orgasme hebben om een eicel te laten vrijkomen. Bij een vruchtbare vrouw komt elke maand een eicel vrij als onderdeel van haar menstruele cyclus. Dat gebeurt ongeacht of de vrouw een orgasme heeft of niet.

 • Ik heb geen anticonceptie nodig omdat we alleen seks hebben tijdens de ‘veilige’ periode. Je bent maar één dag per maand vruchtbaar.
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Tijdens de menstruele cyclus van de gemiddelde vrouw zijn er zes dagen waarop seks tot een zwangerschap kan leiden: de vijf dagen vóór de eicel vrijkomt (eisprong), en de dag waarop de eicel vrijkomt. Het tijdstip van de eisprong kan ook verschillen van cyclus tot cyclus. Daarom is het bijna onmogelijk het exacte tijdstip van de eisprong te kennen. Dat betekent dat het risico op bevruchting na onbeschermde seks bijna elke dag van je cyclus bestaat.

 • Ik kan niet zwanger worden als we rechtstaand vrijen of als de vrouw bovenop zit
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Sommige mensen denken dat bij bepaalde standjes, zoals rechtopstaand vrijen, het sperma uit de vagina van de vrouw zal worden geduwd. Standjes hebben echter geen invloed op het feit of er al dan niet een bevruchting plaatsvindt. Wanneer een man ejaculeert, wordt het sperma diep in de vagina achtergelaten. Het sperma zal onmiddellijk na de zaadlozing door de baarmoederhals naar boven beginnen zwemmen.

 • Ik kan niet zwanger worden als mijn partner zich terugtrekt voor hij klaarkomt
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Terugtrekken vóór de man klaarkomt, is geen betrouwbare anticonceptiemethode. Het vocht dat uit de penis loopt vóór hij klaarkomt, kan al sperma bevatten. Het kan ook zijn dat de man gewoon niet op tijd kan terugtrekken.

 • Ik kan niet zwanger worden, want dit is de eerste keer dat ik seks heb
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Een vrouw kan zwanger worden wanneer een eisprong gebeurt, zelfs als ze voor de eerste keer seks heeft.

 • Ik kan niet zwanger worden als ik een douche neem of in bad ga vlak na de seks, of als ik urineer vlak na de seks
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Zich wassen of urineren na de seks houdt het sperma niet tegen dat via de baarmoederhals al in de baarmoeder is terechtgekomen.