Kan ik bijwerkingen krijgen als ik de ellaOne®-morning-afterpil heb genomen?

Het kan eng lijken om de morning-afterpil te nemen – er hangt veel af van dat kleine pilletje – en veel vrouwen maken zich zorgen over de impact die het geneesmiddel kan hebben op hun lichaam. Zoals bij elk geneesmiddel is het een goed idee dat je weet hoe het werkt en welke bijwerkingen het kan veroorzaken. Want het gaat om jouw lichaam en je moet een overtuigde keuze kunnen maken.

Zoals alle geneesmiddelen kan ook de morning-afterpil bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen die zal krijgen.

De vaakst voorkomende bijwerkingen zijn:

  • misselijkheid;

  • buikpijn of buikklachten;

  • braken;

  • een pijnlijke menstruatie;

  • bekkenpijn;

  • gevoelige borsten;

  • hoofdpijn;

  • duizeligheid;

  • vermoeidheid;

  • stemmingswisselingen;

  • spierpijn;

  • rugpijn.

Je kan bijwerkingen krijgen de eerste uren nadat je de pil inneemt, of zelfs de volgende dag. De meeste bijwerkingen zijn mild, maar als je bijwerkingen krijgt die je uitzonderlijk pijnlijk of abnormaal lijken, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts.

Omdat de werking van ulipristalacetaat, het actieve ingrediënt van ellaOne®, erin bestaat de eisprong uit te stellen, kan je volgende menstruatie vroeger of later beginnen en zwaarder of lichter zijn dan normaal. Dat is op zich niets om je zorgen over te maken, maar als je na het innemen van ellaOne® meer dan 7 dagen over tijd bent, doe je best een zwangerschapstest.

Wat moet ik doen als ik moet braken nadat ik ellaOne® heb ingenomen?

Als je om welke reden dan ook moet braken in de eerste drie uren nadat je de morning-afterpil hebt ingenomen, moet je een nieuwe pil nemen. Je huisarts of apotheker kunnen je raad geven.

Als je meer dan drie uur nadat je ellaOne® hebt ingenomen moet braken, is het niet aangeraden om een tweede noodanticonceptiepil te nemen. Bij twijfel, raadpleeg altijd je huisarts of apotheker

De fabels over ellaOne®

Er doen heel wat verhalen de ronde over wat noodanticonceptie is en hoe het werkt.

Orale noodanticonceptie is een soort mini-abortus.
#1
Waar
#2
Dit zou het juiste antwoord zijn
Niet waar
%
Juist
%
Fout

Sommige vrouwen maken zich zorgen over de impact die ellaOne® zou kunnen hebben op hun vruchtbaarheid. In werkelijkheid is er geen bewijs dat noodanticonceptie op lange termijn de vruchtbaarheid beïnvloedt: meer nog, je zult na het innemen van de morning-afterpil snel opnieuw vruchtbaar zijn, dus we raden aan dat je tot je volgende menstruatie een barrièreanticonceptiemiddel gebruikt (zoals een condoom of pessarium). Noodantieconceptie is uitsluitend voor incidenteel gebruik. Het mag in geen geval een reguliere anticonceptiemethode vervangen. Vrouwen dient te allen tijde te worden geadviseerd een reguliere anticonceptiemethode toe te passen.

Noodanticonceptie heeft enkel een impact op je huidige menstruatiecyclus. Dat betekent dat je je menstruatie mogelijk iets vroeger of later krijgt dan verwacht, maar je volgende cyclus zal opnieuw normaal verlopen.

Een andere bekende fabel is dat de morning-afterpil een soort van miniabortus zou veroorzaken. Dat klopt absoluut niet. De morning-afterpil helpt voorkomen dat je zwanger wordt door de eisprong tegen te houden: ze kan geen bestaande zwangerschap beëindigen. Er zijn voor zover geen aanwijzingen bekend dat het (per ongeluk) innemen van ellaOne® tijdens een zwangerschap die zwangerschap zou beïnvloeden. Als blijkt dat je ellaOne® hebt ingenomen terwijl je al zwanger was, kan je je huisarts om advies vragen.