Home Wat is ellaOne®? Hoe werkt de morning-afterpil en wanneer neem je ze in?

Belangrijke feiten over ellaOne® en hoe de morning-afterpil werkt

Als je je zorgen maakt over een ongeplande zwangerschap omdat je onbeschermde seks hebt gehad of omdat er iets is fout gelopen met je gewone anticonceptie, hoef je nog niet te panikeren. Je bent niet de enige die dat overkomt. Tal van andere vrouwen hebben al in dezelfde situatie gezeten en hebben noodanticonceptie gebruikt om een ongeplande zwangerschap te voorkomen. Er zijn meerdere noodanticonceptiemiddelen waaruit je kan kiezen: je kan een morning-afterpil nemen, zoals ellaOne®, of je kan een spiraaltje laten inbrengen. Laten we de opties in detail bekijken zodat je een bewuste keuze kan maken op basis van de nodige informatie.

1 — Wanneer gebruik ik noodanticonceptie?

1. Wanneer gebruik ik noodanticonceptie?

Het is normaal dat je je zorgen maakt over een mogelijke ongeplande zwangerschap als je onbeschermde seks hebt gehad of als er een probleem was met je gewone anticonceptie. En in die situatie kan het zijn dat je noodanticonceptie nodig hebt.

De volgende situaties kunnen een zwangerschap tot gevolg hebben:

  • Je bent vergeten om anticonceptie te gebruiken of kon er geen gebruiken (bijvoorbeeld een condoom of hormonale anticonceptie).

  • Het condoom is afgegleden of gescheurd.

  • Je partner heeft zich niet op tijd teruggetrokken.

  • Je bent vergeten om je anticonceptiepil in te nemen op het gebruikelijke moment.

  • Je bent vergeten om je anticonceptiepleister aan te brengen op het gebruikelijke moment.

  • Je bent vergeten om je vaginale ring in te brengen op het gebruikelijke moment.

Weet dat zelfs als je menstruatie regelmatig is en je zeker bent dat je eisprong er nog lang niet aankomt of al heeft plaatsgevonden, je de lengte en eigenschappen van een menstruatiecyclus nooit volledig kunt voorspellen en er dus geen enkel moment is waarop je geen risico loopt.

2 — Welke soorten noodanticonceptie zijn er en waar kan ik de morning-afterpil kopen?

2. Welke soorten noodanticonceptie zijn er en waar kan ik de morning-afterpil kopen?

Als je onbeschermde seks* hebt gehad, heb je twee opties om een ongeplande zwangerschap te voorkomen: je kan een oraal noodanticonceptiemiddel nemen of je kan een T-vormig koper-spiraaltje in je baarmoeder laten inbrengen door een arts.

De eerste optie, de morning-afterpil, kan je kopen bij de drogist of apotheker. Afhankelijk van de specifieke noodanti¬conceptiepil die je kiest, heb je maximaal 3 tot 5 dagen (Welke optie je ook kiest, hoe vroeger je actie neemt, hoe kleiner je kans op een zwangerschap!) om ze in te nemen voor een maximale doeltreffendheid – ellaOne® is de enige pil die doeltreffend is bij inname tot 5 dagen achteraf. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).

De andere optie, het koperspiraaltje, kan door een arts in je baarmoeder worden ingebracht om bevruchting te voorkomen, of om innesteling te voorkomen als de eicel al bevrucht is. Om doeltreffend te zijn, moet het koperspiraaltje binnen de vijf dagen na de onbeschermde seks worden ingebracht.

Welke optie je ook kiest, hoe vroeger je actie neemt, hoe hoe kleiner je kans op een zwangerschap!

Lees hieronder meer over de verschillende noodanticonceptiemethodes.

*Houd er rekening mee dat je door seks zonder een barrièremethode (zoals een condoom) het risico loopt besmet te worden met een soa. Maak een afspraak bij je huisarts als je vragen hebt of als je je zorgen maakt.

3 — Wat is ellaOne®?

3. Wat is ellaOne®?

ellaOne® is een orale noodanticonceptiepil. Na onbeschermde seks of een probleem met je gewone anticonceptie vermindert de inname van één pil het risico op een ongeplande zwangerschap. Deze specifieke morning-afterpil moet zo snel mogelijk – binnen (maximaal) 5 dagen (120 uur) – na de onbeschermde seks worden ingenomen om de hoogste doeltreffendheid te bieden. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).

Elke ellaOne®-tablet bevat 30 mg ulipristalacetaat. Als je lactose-intolerant bent, is het belangrijk om te weten dat elke tablet 237 mg lactose (in monohydraatvorm) bevat – raadpleeg je apotheker of arts om na te gaan of dat risico’s meebrengt voor jou. ellaOne® is uitsluitend bedoeld voor incidenteel gebruik en is geen vervanging voor een gewone anticonceptiemethode. Ulipristalacetaat houdt de eisprong tegen of stelt die uit: daarom is het middel enkel doeltreffend als de eisprong nog niet heeft plaatsgevonden.

4 — Hoe werkt de ellaOne®-morning-afterpil?

4. Hoe werkt de ellaOne®-morning-afterpil?

Als je onbeschermde seks hebt gehad, zwemmen de zaadcellen naar de eileiders waar ze wachten tot er een eicel wordt vrijgegeven. Aangezien zaadcellen maximaal vijf dagen kunnen overleven, houdt ellaOne® de eisprong tegen of stelt het die uit tot alle zaadcellen dood zijn. Het is cruciaal dat je ellaOne® zo snel mogelijk na de onbeschermde seks inneemt omdat het dan maximaal doeltreffend is.

Weet dat het geen abortus opwekt en dus niet doeltreffend is als je al zwanger bent. Het is niet aangeraden om een morning-afterpil in te nemen als je al zwanger bent.

5 — Hoe weet ik of ellaOne® doeltreffend was?

5. Hoe weet ik of ellaOne® doeltreffend was?

Om zeker te weten of ellaOne® doeltreffend was, moet je wachten tot je volgende menstruatie begint. De meeste vrouwen zullen hun menstruatie op de gebruikelijke dag krijgen, maar de morning-afterpil kan je cyclus verstoren zodat je vroeger of later begint te menstrueren. Dat is normaal en geen reden om je zorgen te maken.

Als je meer dan 7 dagen over tijd bent, als je menstruatie abnormaal van aard is, of als je symptomen hebt die op zwangerschap wijzen, doe je best een zwangerschapstest. Weet dat zoals bij elk geneesmiddel de mogelijke bijwerkingen verschillen van persoon tot persoon. Sommige vrouwen melden bijwerkingen die lijken op de vroege tekenen van een zwangerschap, zoals misselijkheid, buikpijn, pijnlijke borsten enz. We begrijpen het als je ongeduldig bent, maar wacht tot 7 dagen na de dag waarop je normaal je menstruatie had moeten krijgen vooraleer je een zwangerschapstest doet. Als je die eerder doet, kunnen de resultaten onbetrouwbaar zijn.

De bijwerkingen van ellaOne® waarvan je je bewust moet zijn zijn hierboven vermeld.

6 — Welke voorzorgen moet ik nemen nadat ik ellaOne® heb ingenomen?

6. Welke voorzorgen moet ik nemen nadat ik ellaOne® heb ingenomen?

Als je opnieuw wil vrijen voor je je volgende menstruatie krijgt, is het heel belangrijk dat je een condoom gebruikt. Zoals de naam aangeeft is de orale noodanticonceptiepil alleen bedoeld voor noodgevallen en niet om te worden gebruikt als gewone anticonceptiemethode.

Sommige vrouwen denken dat de morning-afterpil een gewoon anticonceptiemiddel kan vervangen of dat ze na het nemen ervan beschermd zijn tegen het risico van zwangerschap tot het einde van hun huidige menstruatiecyclus, maar dat klopt niet. Let op: gebruik tot je volgende menstruatie een condoom als je na het innemen van een noodanticonceptiepil opnieuw wil vrijen! Zelfs als je regelmatig een hormonale anticonceptiemethode zoals de pil of pleister gebruikt, moet je een barrièreanticonceptiemiddel gebruiken. Je gewone anticonceptiemethode werd namelijk onderbroken en kan minder doeltreffend zijn.

Geef geen borstvoeding nadat je ellaOne® hebt genomen
Als je borstvoeding geeft, mag je dat na het nemen van ellaOne® een week lang niet doen. Je mag afkolven om de melkproductie te stimuleren en op gang te houden, maar je moet de melk weggooien.

Zwangerschap en de morning-afterpil
Als je per ongeluk ellaOne® neemt terwijl je zwanger bent of toch zwanger wordt nadat je ellaOne® hebt ingenomen: voor zover bekend zal deze morning-afterpil je zwangerschap niet beïnvloeden. Als je je in die situatie bevindt, maak dan een afspraak met je huisarts. Die zal je adviseren als je je zwangerschap wil voldragen of je informeren over andere opties. Want het is jouw lichaam en jouw keuze.

7 — Wanneer moet ik de morning-afterpil gebruiken?

7. Wanneer moet ik de morning-afterpil gebruiken?

Kort samengevat is de morning-afterpil een orale noodanticonceptie die een ongeplande zwangerschap kan helpen voorkomen. Ze is bedoeld voor wanneer je onbeschermde seks hebt gehad, wanneer er iets fout is gegaan met je anticonceptie of wanneer je bent vergeten om je gewone anticonceptie in te nemen. Als je je in een van die situaties bevindt, kan ellaOne® je helpen. Dit kleine pilletje kan je eisprong voor deze cyclus enkele dagen uitstellen en zo voorkomen dat de zaadcellen de eicel bevruchten. Voor een maximale doeltreffendheid moet je de pil zo snel mogelijk nemen. Maar geen zorgen als je de morning-afterpil niet onmiddellijk kunt gaan kopen: je kunt ellaOne® tot vijf dagen (120 uur) na de onbeschermde seks innemen. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).

1. Wanneer gebruik ik noodanticonceptie?

Het is normaal dat je je zorgen maakt over een mogelijke ongeplande zwangerschap als je onbeschermde seks hebt gehad of als er een probleem was met je gewone anticonceptie. En in die situatie kan het zijn dat je noodanticonceptie nodig hebt.

De volgende situaties kunnen een zwangerschap tot gevolg hebben:

  • Je bent vergeten om anticonceptie te gebruiken of kon er geen gebruiken (bijvoorbeeld een condoom of hormonale anticonceptie).

  • Het condoom is afgegleden of gescheurd.

  • Je partner heeft zich niet op tijd teruggetrokken.

  • Je bent vergeten om je anticonceptiepil in te nemen op het gebruikelijke moment.

  • Je bent vergeten om je anticonceptiepleister aan te brengen op het gebruikelijke moment.

  • Je bent vergeten om je vaginale ring in te brengen op het gebruikelijke moment.

Weet dat zelfs als je menstruatie regelmatig is en je zeker bent dat je eisprong er nog lang niet aankomt of al heeft plaatsgevonden, je de lengte en eigenschappen van een menstruatiecyclus nooit volledig kunt voorspellen en er dus geen enkel moment is waarop je geen risico loopt.

2. Welke soorten noodanticonceptie zijn er en waar kan ik de morning-afterpil kopen?

Als je onbeschermde seks* hebt gehad, heb je twee opties om een ongeplande zwangerschap te voorkomen: je kan een oraal noodanticonceptiemiddel nemen of je kan een T-vormig koper-spiraaltje in je baarmoeder laten inbrengen door een arts.

De eerste optie, de morning-afterpil, kan je kopen bij de drogist of apotheker. Afhankelijk van de specifieke noodanti¬conceptiepil die je kiest, heb je maximaal 3 tot 5 dagen (Welke optie je ook kiest, hoe vroeger je actie neemt, hoe kleiner je kans op een zwangerschap!) om ze in te nemen voor een maximale doeltreffendheid – ellaOne® is de enige pil die doeltreffend is bij inname tot 5 dagen achteraf. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).

De andere optie, het koperspiraaltje, kan door een arts in je baarmoeder worden ingebracht om bevruchting te voorkomen, of om innesteling te voorkomen als de eicel al bevrucht is. Om doeltreffend te zijn, moet het koperspiraaltje binnen de vijf dagen na de onbeschermde seks worden ingebracht.

Welke optie je ook kiest, hoe vroeger je actie neemt, hoe hoe kleiner je kans op een zwangerschap!

Lees hieronder meer over de verschillende noodanticonceptiemethodes.

*Houd er rekening mee dat je door seks zonder een barrièremethode (zoals een condoom) het risico loopt besmet te worden met een soa. Maak een afspraak bij je huisarts als je vragen hebt of als je je zorgen maakt.

3. Wat is ellaOne®?

ellaOne® is een orale noodanticonceptiepil. Na onbeschermde seks of een probleem met je gewone anticonceptie vermindert de inname van één pil het risico op een ongeplande zwangerschap. Deze specifieke morning-afterpil moet zo snel mogelijk – binnen (maximaal) 5 dagen (120 uur) – na de onbeschermde seks worden ingenomen om de hoogste doeltreffendheid te bieden. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).

Elke ellaOne®-tablet bevat 30 mg ulipristalacetaat. Als je lactose-intolerant bent, is het belangrijk om te weten dat elke tablet 237 mg lactose (in monohydraatvorm) bevat – raadpleeg je apotheker of arts om na te gaan of dat risico’s meebrengt voor jou. ellaOne® is uitsluitend bedoeld voor incidenteel gebruik en is geen vervanging voor een gewone anticonceptiemethode. Ulipristalacetaat houdt de eisprong tegen of stelt die uit: daarom is het middel enkel doeltreffend als de eisprong nog niet heeft plaatsgevonden.

4. Hoe werkt de ellaOne®-morning-afterpil?

Als je onbeschermde seks hebt gehad, zwemmen de zaadcellen naar de eileiders waar ze wachten tot er een eicel wordt vrijgegeven. Aangezien zaadcellen maximaal vijf dagen kunnen overleven, houdt ellaOne® de eisprong tegen of stelt het die uit tot alle zaadcellen dood zijn. Het is cruciaal dat je ellaOne® zo snel mogelijk na de onbeschermde seks inneemt omdat het dan maximaal doeltreffend is.

Weet dat het geen abortus opwekt en dus niet doeltreffend is als je al zwanger bent. Het is niet aangeraden om een morning-afterpil in te nemen als je al zwanger bent.

5. Hoe weet ik of ellaOne® doeltreffend was?

Om zeker te weten of ellaOne® doeltreffend was, moet je wachten tot je volgende menstruatie begint. De meeste vrouwen zullen hun menstruatie op de gebruikelijke dag krijgen, maar de morning-afterpil kan je cyclus verstoren zodat je vroeger of later begint te menstrueren. Dat is normaal en geen reden om je zorgen te maken.

Als je meer dan 7 dagen over tijd bent, als je menstruatie abnormaal van aard is, of als je symptomen hebt die op zwangerschap wijzen, doe je best een zwangerschapstest. Weet dat zoals bij elk geneesmiddel de mogelijke bijwerkingen verschillen van persoon tot persoon. Sommige vrouwen melden bijwerkingen die lijken op de vroege tekenen van een zwangerschap, zoals misselijkheid, buikpijn, pijnlijke borsten enz. We begrijpen het als je ongeduldig bent, maar wacht tot 7 dagen na de dag waarop je normaal je menstruatie had moeten krijgen vooraleer je een zwangerschapstest doet. Als je die eerder doet, kunnen de resultaten onbetrouwbaar zijn.

De bijwerkingen van ellaOne® waarvan je je bewust moet zijn zijn hierboven vermeld.

6. Welke voorzorgen moet ik nemen nadat ik ellaOne® heb ingenomen?

Als je opnieuw wil vrijen voor je je volgende menstruatie krijgt, is het heel belangrijk dat je een condoom gebruikt. Zoals de naam aangeeft is de orale noodanticonceptiepil alleen bedoeld voor noodgevallen en niet om te worden gebruikt als gewone anticonceptiemethode.

Sommige vrouwen denken dat de morning-afterpil een gewoon anticonceptiemiddel kan vervangen of dat ze na het nemen ervan beschermd zijn tegen het risico van zwangerschap tot het einde van hun huidige menstruatiecyclus, maar dat klopt niet. Let op: gebruik tot je volgende menstruatie een condoom als je na het innemen van een noodanticonceptiepil opnieuw wil vrijen! Zelfs als je regelmatig een hormonale anticonceptiemethode zoals de pil of pleister gebruikt, moet je een barrièreanticonceptiemiddel gebruiken. Je gewone anticonceptiemethode werd namelijk onderbroken en kan minder doeltreffend zijn.

Geef geen borstvoeding nadat je ellaOne® hebt genomen
Als je borstvoeding geeft, mag je dat na het nemen van ellaOne® een week lang niet doen. Je mag afkolven om de melkproductie te stimuleren en op gang te houden, maar je moet de melk weggooien.

Zwangerschap en de morning-afterpil
Als je per ongeluk ellaOne® neemt terwijl je zwanger bent of toch zwanger wordt nadat je ellaOne® hebt ingenomen: voor zover bekend zal deze morning-afterpil je zwangerschap niet beïnvloeden. Als je je in die situatie bevindt, maak dan een afspraak met je huisarts. Die zal je adviseren als je je zwangerschap wil voldragen of je informeren over andere opties. Want het is jouw lichaam en jouw keuze.

7. Wanneer moet ik de morning-afterpil gebruiken?

Kort samengevat is de morning-afterpil een orale noodanticonceptie die een ongeplande zwangerschap kan helpen voorkomen. Ze is bedoeld voor wanneer je onbeschermde seks hebt gehad, wanneer er iets fout is gegaan met je anticonceptie of wanneer je bent vergeten om je gewone anticonceptie in te nemen. Als je je in een van die situaties bevindt, kan ellaOne® je helpen. Dit kleine pilletje kan je eisprong voor deze cyclus enkele dagen uitstellen en zo voorkomen dat de zaadcellen de eicel bevruchten. Voor een maximale doeltreffendheid moet je de pil zo snel mogelijk nemen. Maar geen zorgen als je de morning-afterpil niet onmiddellijk kunt gaan kopen: je kunt ellaOne® tot vijf dagen (120 uur) na de onbeschermde seks innemen. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).