Wanneer neem je best ellaOne®?

Heb je onbeschermde seks gehad? Was er een probleem met je gewone anticonceptie? Geen paniek. ellaOne®, een doeltreffende morning-afterpil, die je kan helpen om een zwangerschap te voorkomen als je ze zo snel mogelijk inneemt.

Als je vragen hebt over ellaOne® dan kun je via deze website de meeste antwoorden terugvinden. Vraag je je af of ellaOne® geschikt is voor jou of hoeveel keer je de morning-afterpil kan nemen, of zit je met andere vragen? Lees dan verder voor antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat is het beste moment om de ellaOne®-morning-afterpil in te nemen?

Als je onbeschermde seks hebt gehad, als het condoom is gescheurd of als je vergeten bent om je anticonceptiepil in te nemen, heb je minder kans op een ongeplande zwangerschap door ellaOne® te nemen, een doeltreffende morning-afterpil. ellaOne® is het doeltreffendst als je het zo snel mogelijk neemt, maar het kan doeltreffend zijn bij een inname tot vijf dagen (120 uur) na de onbeschermde seks.

Als ik seks wil hebben na het innemen van een morning-afterpil, hoef ik geen bijkomende bescherming te gebruiken
#1
Waar
#2
Dit zou het juiste antwoord zijn
Niet waar
%
Juist
%
Fout

Hoe neem je de ellaOne®-morning-afterpil in?

ellaOne® is een geneesmiddel dat bestaat uit één oraal in te nemen anticonceptiepil die je op eender welk moment van de dag met wat water doorslikt. Er zijn geen aanwijzingen dat alcohol of roken de doeltreffendheid van ellaOne® beïnvloedt. Als je moet braken binnen de drie uur nadat je ellaOne® hebt ingenomen, kun je best een nieuwe pil innemen.

Wanneer mag ik de ellaOne®-morning-afterpil niet innemen?

In deze gevallen mag je ellaOne® niet innemen:

  • Je bent al zwanger.
    ellaOne® is niet geschikt voor vrouwen die al zwanger zijn of denken dat ze mogelijk zwanger zijn. De morning-afterpil stelt de eisprong uit om bevruchting te voorkomen: ze veroorzaakt geen abortus. Als je je zwangerschap wil beëindigen, heeft het geen zin om ellaOne® in te nemen.
    Als je denkt dat je misschien zwanger bent, moet je een zwangerschapstest doen. Als die positief is, maak dan een afspraak bij je huisarts of een centrum voor algemeen welzijnswerk om je opties te bespreken.

  • Je bent allergisch voor ulipristalacetaat of een ander bestanddeel van ellaOne®.
    Je mag je ellaOne® niet nemen als je allergisch bent aan een van de stoffen die in de bijsluiter bij het geneesmiddel worden vermeld. Als je niet zeker weet of ellaOne® geschikt is voor jou, bespreek dan je opties met je apotheker.

Als je je in een van de onderstaande situaties bevindt, moet je een apotheker of arts raadplegen:

  • Je krijgt een specifieke medische behandeling en maakt je zorgen over een geneesmiddelen-interactie. Als je je zorgen maakt dat ellaOne® de werking van een andere medische behandeling kan beïnvloeden, raadpleeg dan je arts, apotheker of drogist voor advies en lees zorgvuldig de bijsluiter van ellaOne® voor je de tablet inneemt. Opgelet: raadpleeg je apotheker voor je ellaOne® gebruikt als je een ernstige vorm van astma hebt die met een oraal glucocorticoïd wordt behandeld.

  • ellaOne® wordt ook niet aangeraden als je een ernstige leveraandoening hebt.

Nuttige informatie voor na je inname van ellaOne®
ellaOne® is een noodanticonceptiemiddel en mag alleen worden gebruikt in geval van nood: je mag het dus niet gebruiken als gewoon anticonceptiemiddel en het zal je niet beschermen tegen onbeschermde seks na de inname.

Weet dat ellaOne® een impact kan hebben op de doeltreffendheid van gewone hormonale anticonceptiemiddelen zoals de anticonceptiepil, de prikpil en het anticonceptiestaafje. We raden je aan om tot je volgende menstruatie naast je gewone anticonceptie een barrièreanticonceptiemiddel zoals een condoom te gebruiken.

Weet dat geen enkel anticonceptiemiddel 100% doeltreffend is en noodanticonceptiepil zeker ook niet. De doeltreffendheid van de morning-afterpil is afhankelijk van het moment van je eisprong en de tijd tussen de onbeschermde seks en de inname van de noodanticonceptie. ellaOne® kan ervoor zorgen dat je je menstruatie iets vroeger of iets later krijgt, maar als je meer dan zeven dagen over tijd bent, raden we aan om een zwangerschapstest te doen. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen. ellaOne® is een effectieve morning-afterpil want deze is zelfs effectief op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).