Home Seks en mijn lichaam Hoe werkt mijn lichaam? Het mannelijk lichaam en voortplantingssysteem

Een intieme blik op het mannelijk lichaam

Het 23e chromosomenpaar is wat mannen van vrouwen onderscheidt. Bij mannen bestaat het uit XY, bij vrouwen uit XX. Het zijn die XY-chromosomen die voor de mannelijke fysieke verschillen zorgen, en natuurlijk het voortplantingssysteem! Als je niet goed weet wat het verschil is tussen een zaadcel en sperma, lees dan vooral verder. We hebben alles wat je moet weten over het mannelijk voortplantingssysteem hier verzameld.

Zaadcellen, 50% van de code

Het voortplantingsorgaan produceert zaadcellen. Die mannelijke geslachtscellen bevatten chromosomen die de helft van de nodige genen in zich dragen om een foetus te vormen. De eicel – de vrouwelijke geslachtscel – bevat de andere helft (hoera voor gendergelijkheid!). Als de twee na een zaadlozing in contact komen, wordt de eicel bevrucht (we noemen ze dan een zygote). Mannen produceren zaadcellen vanaf de start van de puberteit tot hun dood, terwijl bij vrouwen de productie van eicellen stopt wanneer ze de menopauze bereiken.

Wat is een zaadcel en wat doet hij precies?

Zaadcellen zijn de mannelijke voortplantingscellen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen vrij uit de penis in een vloeistof die we sperma noemen. Sperma bestaat voor 90 procent uit vocht dat door de prostaat en de zaadblaasjes geproduceerd wordt. Als reactie op seksuele opwinding wordt alles door elkaar gemengd! Het sperma vloeit door de urinebuis naar het gaatje in het topje van de penis. Mannen stoten bij elke zaadlozing 1,25 à 5 ml sperma uit en de zaadcellen erin hebben een levensduur van twee tot vijf dagen.

De zaadcellenfabriek

De teelballen zijn de mannelijke voortplantingsklieren waar zowel de zaadcellen als het hormoon testosteron worden geproduceerd. Testosteron zorgt ervoor dat mannen tijdens de puberteit de typische mannelijke fysieke kenmerken ontwikkelen. Ze krijgen dan lichaamshaar, hun genitaliën ontwikkelen zich en ze krijgen de baard in de keel. De teelballen zitten in de balzak, die zich onder de penis bevindt. De balzak beschermt de teelballen en houdt de geproduceerde zaadcellen op een optimale temperatuur voor de voorplanting (ongeveer 35°C).

Waarvoor dient de prostaat?

Deze klier ter grootte van een kastanje bevindt zich onder de blaas en voor het rectum. Ze omhult de urinebuis, die van de blaas tot het topje van de eikel loopt. De prostaat scheidt prostaatvocht uit en slaat het op. Dat vocht is een van de bestanddelen van sperma. Het vocht heeft tot doel de vagina te bereiken vóór de waardevolle zaadcellen om daar de zuurtegraad te verminderen of te neutraliseren. Daardoor krijgen ze de beste kans om te overleven tijdens de reis naar hun ultieme bestemming: de eicel.

Waarvoor dient de urinebuis?

Via de urinebuis kunnen zowel zaadcellen als urine worden geloosd, maar gelukkig kan dat nooit tegelijkertijd.

Uit welke onderdelen bestaat een penis?

De penis bestaat uit de schacht en de eikel, het bolvormige topje. De penis is gevoelig voor erotische stimulatie, mechanische wrijving en aanraking. Als reactie op seksuele opwinding gaat de penis rechtop staan. Tijdens de zaadlozing vloeien de zaadcellen door het gaatje in de top van de stijve penis (het plasgaatje). Eens de opwinding verdwijnt, verslapt de penis tot zijn normale grootte en vorm.

Hoe werkt een erectie?

Wanneer een man seksueel opgewonden is, vloeit er meer bloed naar de penis. De zwellichamen in de schacht van de penis vullen zich dan met bloed. De penis wordt hard, gaat rechtop staan en wordt groter. Een penis is gemiddeld 7 à 10 cm lang in rust en 13 à 18 cm lang in erectie.