Wat je moet weten voor je naar je huisarts gaat

Naar de dokter gaan voor anticonceptie kan angstaanjagend lijken. Maar wees gerust: je afspraak is volledig vertrouwelijk en je huisarts staat klaar met een antwoord op al je vragen en bezorgdheden en zal je vertellen hoe je veilig kunt vrijen. Lees verder en kom meer te weten over wat je kunt verwachten bij een bezoek aan je huisarts.

Wanneer moet je naar de dokter gaan voor anticonceptie?

Dat beslis je zelf. Het kan nuttig zijn om bij de dokter langs te gaan vooraleer je voor het eerst seks hebt zodat je eventuele vragen kunt stellen. Als je al seks hebt gehad, is een onderzoek een goede manier om na te gaan of alles normaal werkt en om uit te zoeken welke vorm van anticonceptie je ziet zitten. Zelfs als je op dit moment niet seksueel actief bent, kan het nuttig zijn om op raadpleging te gaan om eventuele vragen te stellen om jezelf voor te bereiden. Je huisarts kan ook een antwoord bieden op eventuele bezorgdheden in verband met je menstruatiecyclus.

Mag je alleen naar de dokter gaan als je jonger bent dan 18?

Ja. Je hebt geen toestemming van je ouders nodig om op raadpleging te gaan en je arts moet zich aan het medisch beroepsgeheim houden. Hij of zij zal dus niets van wat jullie hebben besproken doorvertellen aan je ouders, tenzij in uitzonderlijke gevallen waarbij je leven in gevaar is. Als je liever niet alleen gaat, kan je een familielid of vriend vragen om mee te gaan.

Moet je een gynaecologisch onderzoek laten doen tijdens je raadpleging?

Je bent niet verplicht om een gynaecologisch onderzoek te laten doen tijdens je raadpleging. Als je arts het voorstelt, heb je het recht om te weigeren. Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is. Die vragen kunnen gaan over geneesmiddelen die je neemt, je seksuele voorgeschiedenis en levensgewoonten zoals roken en voeding. Als je met een specifiek probleem naar de dokter gaat (zoals een zware menstruatie of abnormale pijn), dan zal die je natuurlijk wel moeten onderzoeken om te weten te komen wat er aan de hand is. Maar maak je geen zorgen, het onderzoek is vrijwel pijnloos.

Zal het onderzoek pijnlijk zijn?

Dat verschilt van persoon tot persoon, maar in het algemeen is het een eerder ongemakkelijke dan pijnlijke ervaring. De arts zal een eendenbek, een medisch instrument, gebruiken om de baarmoederhals te onderzoeken. Als je op het juiste moment je bekken kantelt en inademt volgens de instructies van de arts, kan je de pijn of het ongemak tot een minimum beperken. Als je een lage pijndrempel hebt of nerveus bent voor het onderzoek, kan je voor de afspraak je arts vragen om iets kalmerend voor te schrijven.

Wanneer moet je opnieuw naar de dokter gaan als je de pil begint te nemen?

Tenzij je complicaties krijgt of denkt dat je mogelijk zwanger bent, is een gynaecologische opvolging niet nodig als je de pil neemt. Het is wel zo dat de pil meestal voor 6 à 12 maanden wordt voorgeschreven, dus je zult wel opnieuw naar je huisarts moeten gaan voor een nieuw voorschrift. Die kan op dat moment je bloeddruk meten om te controleren of alles in orde is. Denk eraan dat er 3 à 6 maanden nadat je met de pil start een bloedonderzoek kan worden uitgevoerd.

Wanneer moet je naar de dokter gaan voor een borstonderzoek?

Ga naar de dokter als je merkt dat het uitzicht of de textuur van je borsten is veranderd (bijvoorbeeld kuiltjes of bloeduitstortingen) of als je een knobbeltje vindt in een van je borsten. Cysten en fibroadenomen kunnen goedaardig zijn, maar als ze toch kwaadaardig zijn, kunnen ze worden behandeld als ze vroeg worden ontdekt. Borstkanker komt maar zelden voor bij jonge vrouwen en is ook beter te behandelen als het vroeg wordt ontdekt. Tenzij je iets ongewoons opmerkt, wordt een borstonderzoek aanbevolen vanaf je 50e. Vrouwen met een familiale voorgeschiedenis van borstkanker moeten regelmatig worden gecontroleerd.