Het antwoord van de expert:
In het algemeen weten we dat er meestal een LH-piek (luteïniserend hormoon) is 14 dagen voor je menstruatie (en niet erna) en dat de eisprong 24 tot 36 uur na die piek plaatsvindt. Eigenlijk weten we dus pas achteraf op welke dag de eisprong heeft plaatsgevonden. Als de menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen lang is en ze haar eisprong krijgt op de 14e dag, loopt de vruchtbare periode naar schatting van de 9e tot de 15e dag van de cyclus. Houd in gedachten dat die schattingen worden meegegeven als richtlijn voor vrouwen met een regelmatige cyclus die zwanger willen worden. In de praktijk kan de menstruatiecyclus onder invloed van hormonen elke maand en bij elke vrouw anders verlopen. Ook externe factoren zoals hevige emoties en intensief sporten kunnen je cyclus beïnvloeden.
Kort samengevat: nee, de temperatuurmethode is geen betrouwbare vorm van anticonceptie, want ze biedt alleen informatie over de duur en regelmatigheid van je cycli nadat de eisprong heeft plaatsgevonden (wanneer het te laat is!). Hoe werkt ze precies? Je meet je lichaams-temperatuur vanaf de eerste dag van je menstruatiecyclus (de dag dat je je menstruatie krijgt) tot de eerste dag van je volgende menstruatie elke dag zodra je wakker bent (voor je opstaat), op een nuchtere maag en steeds met dezelfde thermometer. Je noteert die gegevens op een grafiek tot één cijfer na de komma. Op het einde van je cyclus verbind je de punten om een curve te tekenen. Om deze methode te gebruiken, moet je bereid zijn om je elke dag trouw aan de routine te houden. Je temperatuur is meestal lager gedurende het eerste deel van de cyclus (folliculaire fase). Na de eisprong stijgt je temperatuur meestal gedurende het tweede deel van je cyclus. De curve vertoont dan een hoger liggend plateau. Die temperatuur blijft behouden gedurende de volledige luteale fase (en geeft een stijging van het progesterongehalte aan) tot ze daalt wanneer je aan het einde van de cyclus je menstruatie krijgt.
De methode houdt geen rekening met het feit dat de vruchtbare periode ongeveer 5 dagen duurt en dat het moment van de eisprong pas achteraf wordt bepaald. Het is veiliger om een doeltreffendere vorm van anticonceptie te gebruiken als je een zwangerschap wil vermijden!
Ovulatietests worden ook gebruikt om het moment van de eisprong vast te stellen. Deze zijn echter bedoeld om je meest vruchtbare dagen te bepalen als je zwanger wilt worden. Ze zijn niet geschikt als anticonceptiemethode. Vraag raad aan je zorgverlener.