Ik ben over tijd nadat ik de morning-afterpil heb genomen – moet ik me zorgen maken?

‘Tijdens mijn vorige cyclus ben ik mijn pil een aantal keer vergeten. Ik heb er minstens twee overgeslagen. Dus heb ik in paniek de morning-afterpil genomen 12 uur nadat ik seks had gehad met mijn vriend. Dat is nu al twee weken geleden! Hij heeft sindsdien altijd een condoom gebruikt en ik heb mijn pil genomen ... maar ik heb mijn menstruatie nog altijd niet gekregen. Ik ben intussen drie dagen over tijd en maak me echt wel zorgen. Ben ik nu zwanger?’
Anoniem, 23
(pil vergeten)

Het antwoord van de expert:

Morning-afterpillen helpen een zwangerschap te voorkomen door de eisprong tegen te houden of uit te stellen zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Sommige vrouwen krijgen door de morning-afterpil hun menstruatie vroeger. Bij andere vrouwen heeft ze het omgekeerde effect – zij krijgen hun menstruatie later. Er is in geen van beide situaties een reden om in paniek te raken. Het is goed dat je sindsdien condooms hebt gebruikt en dat je je oraal anticonceptiemiddel bent blijven innemen, dat was de juiste aanpak.

Het kan ook zijn dat je angst voor een zwangerschap en de hormonale veranderingen die worden veroorzaakt door stress de reden zijn dat je over tijd bent, vooral als je geen symptomen hebt die op een zwangerschap wijzen (misselijkheid, gezwollen borsten enz.). Je wacht best tot een week na je normale menstruatiedatum voor je een zwangerschapstest doet, zodat de resultaten betrouwbaar zijn. Een zwangerschapstest kan je gewoon in de apotheek kopen. Als de test negatief is en je je menstruatie nog steeds niet krijgt, maak dan een afspraak bij je arts zodat die je kan onderzoeken. In geval van twijfel zal je arts een bloedonderzoek laten uitvoeren om je bèta-hCG-gehalte te controleren (hCG is het hormoon dat wordt uitgescheiden door de placenta) en zo na te gaan wat er aan de hand is met je lichaam.