Kan je zwanger worden wanneer je de morning-afterpil neemt?

‘De vorige keer dat mijn vriend en ik seks hadden, is het condoom na de zaadlozing blijven steken in mijn vagina. We zijn snel naar de apotheek gegaan en ik heb een uur later de morning-afterpil genomen. Zoiets was mij nog nooit overkomen! Sindsdien ben ik aan het panikeren: is het 100% zeker dat ik niet zwanger ben?’
Anoniem, 21

Het antwoord van de expert:

Het antwoord van de expert: De morning-afterpil is een oraal noodanticonceptiemiddel, en ze zo snel innemen om een ongeplande zwangerschap te voorkomen was de juiste beslissing. Orale nood¬anticonceptie werkt volgens het principe van het uitstellen of tegenhouden van de eisprong. De behandeling bestaat uit één tablet die zo snel mogelijk oraal moet worden ingenomen. Houd er rekening mee dat de doeltreffendheid ervan daalt naarmate je ze later inneemt. Als je de morning-afterpil wil nemen, zijn er twee opties: de pil met levonorgestrel, die je tot 3 dagen (72 uur) na de onbeschermde seks kunt innemen, en de morning-afterpil met ulipristalacetaat. Dat is de enige vorm van orale noodanticonceptie die je tot 5 dagen (120 uur) na de onbeschermde seks kunt innemen. Beide versies werken door de eisprong te voorkomen of uit te stellen, zodat de eicel niet wordt bevrucht door de zaadcellen en je dus zo het risico op een zwangerschap vermijdt. Een morning-afterpil biedt geen 100% zekerheid dat je niet zwanger zult worden, maw. het mogelijk is dat je toch zwanger wordt als de eisprong vlak voor of rondom de onbeschermde seks heeft plaatsgevonden en je nog geen morning-afterpil hebt ingenomen.

Belangrijk om te weten is dat de morning-afterpil de gewone anticonceptiepil niet vervangt. Ze werkt door de eisprong uit te stellen of tegen te houden gedurende de levensduur van de zaadcellen. Het is een noodmiddel.

Het is normaal dat je je nerveus voelt als je de morning-afterpil hebt genomen. Let op of je de volgende symptomen krijgt: je menstruatie die meer dan 7 dagen te laat is, een lichtere of zwaardere menstruatie dan gewoonlijk, gevoelige borsten, misselijkheid of buikpijn. In dat geval is het aanbevolen om een zwangerschapstest te doen. Als die negatief is, denk dan na over een gewone anticonceptiemethode die je doeltreffend kan beschermen gedurende je volledige menstruatiecyclus. Als hij positief is, maak je best een afspraak bij je arts of een centrum voor algemeen welzijnswerk om je opties te bespreken. Je kunt bij professionele zorgverleners terecht om je te helpen uitzoeken wat je nu best doet. Houd alleszins in gedachten dat je er niet alleen voor staat.