Eerste fabel: “De morning-afterpil nemen, dat is iets als een miniabortus”

“Is de morning-afterpil een vorm van abortus?” Nee. Dat is een populair maar hardnekkig misverstand dat twee afzonderlijke dingen op één hoop gooit. Maar het is wel begrijpelijk dat het woord abortus je vragen doet stellen en doet aarzelen. De morning-afterpil heeft niets te maken met een medische abortus (afbreken van een zwangerschap), aangezien ze een zwangerschap kan helpen voorkomen door de eisprong uit te stellen, en geen zwangerschap afbreekt.

Wat gebeurt er als je onbeschermde of slecht beschermde seks hebt gehad?

Dat kan gebeuren: misschien ben je een pil vergeten in te nemen, is het condoom gescheurd, of ben je gewoon vergeten om anticonceptie te gebruiken. Wat de oorzaak ook was, de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen zijn hetzelfde. Zaadcellen die in de vagina worden geloosd, zwemmen door de baarmoederhals naar boven, naar de baarmoeder en vervolgens naar de eileiders, waar ze op de eisprong en de vrijgave van de eicel wachten. Tijdens de eisprong geeft een van de twee eierstokken dan een eicel vrij. Die eicel kan 12 tot 24 uur overleven, terwijl de zaadcellen tot 5 dagen kunnen overleven in de eileiders.

Als de zaadcellen en de eicel met elkaar in contact komen, wordt de eicel bevrucht. De bevruchte eicel zet vervolgens haar reis naar de baarmoeder verder, waar ze zich zal innestelen in de baarmoederwand. Men denkt vaak dat de bevruchting het begin van de zwangerschap is, maar doorgaans wordt de innesteling als het begin van de zwangerschap gezien. Die innesteling wordt bevorderd door de verdikking van het baarmoederslijmvlies, dat de wanden van de baarmoeder bekleedt.

Wat doet de morning-afterpil?

De morning-afterpil voorkomt de eisprong of stelt die uit, zodat de zaadcellen in je eileiders niet in contact kunnen komen met een eicel op weg naar de baarmoeder. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen. ellaOne is een effectieve morning-afterpil want deze is zelfs effectief op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).

Kort samengevat: de morning-afterpil werkt door de eisprong uit te stellen. Geen eisprong betekent geen bevruchting. En als er geen bevruchting plaatsvindt, is er niets dat zich kan innestelen (het begin van een zwangerschap). De morning-afterpil veroorzaakt dus door het uitstellen van de eisprong geen abortus!

Wat gebeurd er tijdens een medische abortus? Vraag raad!

Het proces voor een abortus verloopt helemaal anders, je zorgverlener kan je uitleggen hoe. Aarzel niet om er met je familie of vrienden over te praten voor emotionele steun of een zorgverlener te raadplegen die je kan helpen uitzoeken wat je opties zijn zodat je zeker de juiste keuze maakt, voor jou en je levensstijl.

Een morning-afterpil maakt me ziek
#1
Waar
#2
Dit zou het juiste antwoord zijn
Niet waar
%
Juist
%
Fout