Deze fabel kan ertoe leiden dat je ongepland zwanger wordt, want NEE, de morning-afterpil is geen vervanging voor gewone anticonceptie. Noodanticonceptie is bedoeld als de andere reguliere methodes hebben gefaald.
Na onbeschermde seks of een ongelukje (bijvoorbeeld condoom gescheurd, pil vergeten of vergeten om anticonceptie te gebruiken) leggen de zaadcellen een hele reis af. Ze zwemmen naar boven door de vagina en vervolgens via de baarmoederhals naar de baarmoeder, tot in de eileiders, waar ze blijven wachten. Wanneer een van je beide eierstokken een eicel vrijgeeft, komt die in een eileider terecht, waar ze dan kan worden bevrucht door een zaadcel. De zaadcellen overleven tot 5 dagen.
De morning-afterpil beïnvloedt de eisprong door het proces uit te stellen of tegen te houden om proberen te voorkomen dat de eicel door de zaadcellen kan worden bevrucht. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).
Als de morning-afterpil op tijd wordt genomen en er heeft niet net al een eisprong plaatsgevonden, kan ze een zwangerschap voorkomen nadat je een keertje onbeschermde seks hebt gehad. Ze blijft je echter niet beschermen voor toekomstige seksuele contacten. Daarom is het belangrijk dat je een gewoon anticonceptiemiddel kiest dat goed bij jou en je levensstijl past!
Het is belangrijk om te weten dat het na de inname van de morning-afterpil mogelijk is dat je je eisprong later in je cyclus toch nog krijgt. Dat betekent dat je mogelijk vruchtbaar bent tussen de inname van de morning-afterpil en je volgende menstruatie. Dat is ook het geval als je de gewone anticonceptiepil neemt of een vaginale ring of anticonceptiepleister gebruikt.
De morning-afterpil kan namelijk tijdelijk de doeltreffendheid van je gewone anticonceptiepil, -ring of -pleister verminderen – belangrijk om te weten als je de morning-afterpil nodig had omdat je je gewone anticonceptie was vergeten. Alles verloopt weer normaal wanneer je volgende cyclus begint, maar tot dan moet je bij elk seksueel contact een barrièreanticonceptiemiddel zoals een condoom gebruiken om het risico op een zwangerschap te vermijden.
De morning-afterpil kan meerdere keren in dezelfde cyclus worden genomen maar het is niet de bedoeling dat deze ter vervanging gebruikt wordt van reguliere anticonceptie.
Weet dat de morning-afterpil minder doeltreffend is dan gewone anticonceptiepillen. Maar als er opnieuw iets fout gaat met je anticonceptie, dan kan je de morning-afterpil opnieuw innemen.
Houd daarbij wel in gedachten dat ze de tweede keer mogelijk minder doeltreffend is. Waarom? Omdat de morning-afterpil werkt door de eisprong uit te stellen. Dus als de eisprong al heeft plaatsgevonden op het moment dat je een tweede pil neemt tijdens die cyclus, zal de pil niet doeltreffend zijn. Ons advies: neem het zekere voor het onzekere. Wees tot je volgende menstruatie voorzichtig en houd condooms bij de hand (bijvoorbeeld in je handtas of nachtkastje).