Tweede fabel: "Van de morning-afterpil kan je onvruchtbaar worden."

Hoewel je je op dit moment niet klaar voelt voor kinderen, zal je er in de toekomst misschien wel willen. En door bepaalde misverstanden over de morning-afterpil maak je je misschien zorgen over de impact ervan op je vruchtbaarheid. Wij vertellen je wat waar is, zodat je er gerust in kunt zijn dat de morning-afterpil je toekomstige vruchtbaarheid niet zal beïnvloeden. Als je de morning-afterpil neemt, zal je waarschijnlijk heel snel opnieuw vruchtbaar zijn. Ze heeft uitsluitend een impact op de eisprong van je huidige cyclus. Vanaf je volgende menstruatie verlopen je cyclus en eisprong dus opnieuw normaal. Hopelijk kan dat je geruststellen!

Wat doet de morning-afterpil?

Eerst en vooral moet je weten dat timing cruciaal is bij het nemen van orale noodanticonceptie. Als je onbeschermde seks hebt gehad, of als er iets fout is gelopen met je anticonceptie, kan een morning-afterpil je eisprong uitstellen of tegenhouden, zodat de zaadcellen in je eileiders niet in contact kunnen komen met een te bevruchten eicel. Opdat ze doeltreffend kan zijn, moet je de morning-afterpil zo snel mogelijk innemen. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen. ellaOne® is een effectieve morning-afterpil want deze is zelfs effectief op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie). Soms vindt je eisprong later in je cyclus nog plaats, wanneer de zaadcellen zijn afgestorven en de eileiders leeg zijn. In andere gevallen krijg je geen eisprong meer tijdens deze cyclus. Zodra je je menstruatie krijgt en je volgende cyclus begint, zit je terug in je normale patroon. Houd wel in gedachten dat de morning-afterpil tot gevolg kan hebben dat je volgende menstruatie vroeger of later dan gewoonlijk begint. Dat komt omdat ze het moment van je eisprong beïnvloedt. Het betekent ook dat je tot je volgende cyclus een condoom moet gebruiken om een ongeplande zwangerschap te voorkomen. Wees gerust: je vruchtbaarheid gedurende de volgende cyclus (als je wil proberen zwanger te raken) of toekomstige cycli wordt niet beïnvloed.

Orale noodanticonceptie is een 'hormonale bom' die mijn cycli zal verstoren.
#1
Waar
#2
Dit zou het juiste antwoord zijn
Niet waar
%
Juist
%
Fout

Kan je onvruchtbaar worden door de morning-afterpil meerdere keren te nemen?

Nee. Ondanks wat je misschien hebt gehoord, word je niet onvruchtbaar door de morning-afterpil meerdere keren te nemen. Noodanticonceptie werkt namelijk specifiek om te voorkomen dat de eicel door de zaadcellen wordt bevrucht, zoals hierboven werd beschreven, zonder dat dat een verdere impact heeft op je lichaam. Maar als je merkt dat je de morning-afterpil meerdere keren nodig hebt op korte tijd, kan het een goed idee zijn om met je huisarts te praten om een gewone vorm van anticonceptie te vinden die bij je levensstijl past. De morning-afterpil is niet bedoeld voor gebruik als gewoon anticonceptiemiddel (zoals condooms of de pil). Als je de morning-afterpil hebt genomen na onbeschermde seks of een probleem met je anticonceptie, is het raadzaam om tot het einde van je huidige cyclus een barrièremethode (condoom) te gebruiken om een ongeplande zwangerschap te voorkomen.

Kan de morning-afterpil een impact hebben op mijn toekomstige zwangerschappen?

Nee. Als je de morning-afterpil neemt, zal de actieve stof erin de bevruchting van de eicel voorkomen door de eisprong met 5 dagen uit te stellen. Eens de pil is uitgewerkt, word je snel opnieuw vruchtbaar. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de inname van een noodanticonceptiemiddel zal verhinderen dat je in de toekomst zwanger wordt.

En weet ten slotte ook dat als je de morning-afterpil te laat neemt en je al zwanger bent, voor zover bekend heeft de morning-afterpil geen impact op je zwangerschap. Maak in dat geval een afspraak bij je arts om je opties te bespreken.