Derde fabel: "De morning-afterpil is een echte ‘hormonenbom’ die mijn cycli langdurig zal verstoren."

Dat is inderdaad een terugkerend misverstand. Laten we dit voor eens en altijd rechtzetten: de morning-afterpil bevat een stof die de hormonale activiteit beïnvloedt op het moment van de inname om de eisprong tegen te houden of uit te stellen. Het voordeel daarvan is dat het de bevruchting van de eicel door zaadcellen kan helpen voorkomen op voorwaarde dat de tablet wordt ingenomen vlak na onbeschermde of slecht beschermde seks en er op dat moment niet net al een eisprong is geweest. Hoe sneller je de tablet inneemt, hoe waarschijnlijker het is dat ze doeltreffend is. Je kunt erop vertrouwen dat je cycli na je menstruatie opnieuw volgens hun normale patroon verlopen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de morning-afterpil?

Net als bij andere geneesmiddelen kunnen de bijwerkingen verschillen van persoon tot persoon. De vaakst gemelde bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, pijnlijke borsten, vermoeidheid en misselijkheid, maar dat zijn normaal heel milde bijwerkingen. Als je door de misselijkheid moet braken in de eerste drie uren nadat je de morning-afterpil hebt ingenomen, is het raadzaam om een nieuwe pil te nemen.

Gewoonlijk zijn de bijwerkingen tijdelijk en worden ze goed verdragen. Je volgende menstruatie kan iets vroeger of later dan gebruikelijk beginnen, maar dat is niet abnormaal en dus geen reden om je zorgen te maken.

Wel belangrijk om te weten: als je menstruatie meer dan een week te laat is, moet je een zwangerschapstest doen om te controleren of je niet toch zwanger bent. Voor die tijd hoef je er geen te doen, want het resultaat zou niet betrouwbaar zijn. Als de test positief is en je de zwangerschap niet wil voldragen, aarzel dan niet om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor. Je arts zal met jou de opties overlopen en je kunt kiezen wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Het kan helpen om emotionele steun te zoeken bij mensen die je kunnen helpen bij je beslissing, zoals je partner, vrienden, familieleden of een therapeut.

Als je besluit om je zwangerschap te voldragen, raden we je aan om te surfen naar
http://www.hra-pregnancy-registry.com/nl/. Geen zorgen: de morning-afterpil heeft geen negatieve impact op de zwangerschap, maar wij willen dit graag opvolgen en vragen daarom om jou ervaring tijdens en na de zwangerschap met ons te delen.

Orale noodanticonceptie heeft een negatief effect op mijn vruchtbaarheid.
#1
Waar
#2
Dit zou het juiste antwoord zijn
Niet waar
%
Juist
%
Fout

Heeft de morning-afterpil een impact op je vruchtbaarheid?

De morning-afterpil heeft geen impact op je vruchtbaarheid, ze beïnvloedt je menstruatiecyclus op het moment dat je ze inneemt. Ze zal dus niet verhinderen dat je later zwanger wordt. Waar je die mythe ook hebt gehoord, je kunt erop vertrouwen dat onvruchtbaarheid geen bijwerking is van de morning-afterpil.

Houd in gedachten dat de morning-afterpil een oraal noodanticonceptiemiddel is dat voor incidenteel gebruik is bedoeld. Als je merkt dat je op korte tijd al verschillende keren onbeschermde seks hebt gehad, praat dan met je arts om een gewoon anticonceptiemiddel te kiezen dat bij jouw levensstijl past.