Wat moet je doen als je je pil bent vergeten te nemen?

Als je een druk leven hebt, kan het wel eens gebeuren dat je vergeet om je anticonceptiepil in te nemen. Maar je hoeft niet in paniek te raken. Wij vertellen je stap voor stap wat je moet doen als je een pil hebt gemist – dus haal eens diep adem en lees verder.

Eerst en vooral: wat voor pil neem je?

Er zijn 2 soorten anticonceptiepillen: de combinatiepil en de minipil. Combinatiepillen bestaan uit twee synthetische hormonen: oestrogeen en progestageen. Je neemt ze meestal 21 dagen lang en neemt dan een pauze van 1 week voor je aan een nieuwe verpakking begint. Ze werken door de eisprong te voorkomen zodat je niet zwanger wordt.

Minipillen bevatten enkel progestageen. Je neemt ze elke dag in en ze worden vaak aanbevolen voor vrouwen die geen oestrogeen kunnen nemen.

Wanneer ben je te laat met je pil?

Orale anticonceptiepillen zijn 99% doeltreffend als je ze elke dag op hetzelfde tijdstip inneemt. Maar dat is voor niemand gemakkelijk. Het goede nieuws is dat de combinatiepil (met oestrogeen en progestageen) en de minipil met desogestrel nog doeltreffend zijn als je ze tot 12 uur later dan gewoonlijk inneemt en de minipil met progestageen tot 3 uur later. Daarna wordt het iets ingewikkelder en moet je bepaalde maatregelen nemen omdat je orale anticonceptie minder doeltreffend kan zijn. Ons advies: stel een alarm in op je gsm en neem altijd een reserve-verpakking mee in je handtas.

Als je weet dat je een of meer pillen hebt gemist, lees dan de bijsluiter van je anticonceptie. Je pil is dan misschien niet doeltreffend meer en de bijsluiter bevat instructies om terug op schema te raken.

Als je seks hebt gehad rond de dag dat je een pil bent vergeten, loop je bovendien het risico zwanger te worden en en moet je mogelijk maatregelen nemen als je dit wilt proberen te voorkomen, zoals de morning-afterpil nemen. Lees je bijsluiter voor meer details.

Als je de morning-afterpil wil nemen, zijn er twee opties: de pil met levonorgestrel, die je tot 3 dagen (72 uur) na de onbeschermde seks kunt innemen, en de morning-afterpil met ulipristalacetaat. Die laatste is de enige vorm van orale noodanticonceptie die je tot 5 dagen (120 uur) na de onbeschermde seks kunt innemen. Beide versies werken door de eisprong te voorkomen of uit te stellen, zodat de eicel niet kan worden bevrucht en je dus zo het risico op een zwangerschap vermindert. Met ellaOne is er minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen omdat deze zelfs effectief is op de twee meest vruchtbare dagen (dit zijn de 2 dagen voor de ovulatie).

Als je met vragen of bezorgdheden zit, kan je terecht bij je drogist, apotheker of huisarts die je het beste advies kan geven voor jouw specifieke situatie.