Home Seks en mijn lichaam Risico op zwangerschap Natuurlijke anticonceptie — Hoe kan ik vermijden dat ik zwanger word?

Natuurlijke anticonceptie — Hoe kan ik vermijden dat ik zwanger word?

Seks kunnen hebben zonder enige vorm van anticonceptie en zonder risico op een ongeplande zwangerschap klinkt misschien als een droom die uitkomt. Maar als we realistisch zijn, is dat precies wat het is: een droom. Hier behandelen we de meest bekende methoden van natuurlijke anticonceptie.

De Ogino-Knaus-methode – of weten op welke dagen je seks moet vermijden

In de jaren 1950 vond een Japanse dokter, Ogino, de eerste methode uit met theoretische berekeningen op basis van een regelmatige hormonale cyclus van 28 dagen om de vruchtbare en niet-vruchtbare periodes te bepalen. Kort samengevat luidde zijn advies om geen seks te hebben in de week rond de eisprong, van dag 10 tot dag 17.

Veel vrouwen dachten daardoor dat seks de dag na hun menstruatie veilig was. Er zijn waarschijnlijk veel baby’s verwekt door dat populaire misverstand op basis van Ogino’s theorie. Misschien is een van je ouders of grootouders wel een van de vele ‘Ogino-baby’s’ die van de jaren 1950 tot 1970 overal ter wereld zijn geboren!

En waarom is deze methode niet 100% betrouwbaar? Ogino hield geen rekening met onregelmatige cycli en de onvoorspelbaarheid van de eisprong.

De temperatuurmethode, vooral wanneer je niet ziek bent

Er zijn tal van manieren om te vermijden dat je zwanger wordt, en voor deze heb je een thermometer en een nauwgezette planning nodig. Wat heeft een thermometer te maken met vruchtbaarheid? Op de dag van je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,2 à 0,4°C. Voor deze methode moet je elke ochtend op hetzelfde tijdstip je lichaamstemperatuur meten (nog voor je uit bed stapt!). Je zult dus een thermometer op je nachtkastje moeten leggen en heel veel zelfdiscipline moeten hebben.

Waarom is deze methode niet 100% betrouwbaar? Je lichaamstemperatuur kan ook stijgen door een virus, een verkoudheid of maag problemen. Zo wordt het best moeilijk om je referentiepunt te vinden.

De Billingsmethode: een kwestie van slijmvlies

Bij deze methode moet je de veranderingen van je baarmoederhalsslijmvlies (baarmoederhals-afscheiding) aan de ingang van je vagina in het oog houden. Je zult merken dat je vaginale afscheiding wat verandert in de loop van je cyclus. Wanneer je eisprong nadert, verandert het baarmoederhalsslijmvlies in een elastische, gebroken witte substantie.

Waarom is het niet 100% betrouwbaar? Baarmoederhalsslijmvlies kan makkelijk worden verward met andere afscheidingen, bijvoorbeeld de vloeistof die wordt geproduceerd bij seksuele opwinding, afscheiding door een vaginale infectie enz.

Coïtus interruptus (voortijdig terugtrekken): helemaal niet betrouwbaar

Dit is een heel riskante methode en je moet heel wat vertrouwen hebben in je partner, want die moet zich terugtrekken uit je vagina voor hij ejaculeert.

Waarom is deze methode niet 100% betrouwbaar? Deze methode kan niet alleen gemakkelijk fout lopen, ook in voorvocht (het vocht dat vrijkomt voor de eigenlijke zaadlozing) zitten al zaadcellen die de eicel kunnen bevruchten.

De sympto-thermale methode, de favoriet

Op zich is dit de meest betrouwbare natuurlijke methode. De sympto-thermale methode is gebaseerd op de observatie van zowel de temperatuurcurve als de eigenschappen van het baarmoederhals¬slijmvlies. Het is een doeltreffende methode, maar alleen als je ze perfect volgt.

Deze methodes worden voornamelijk aangeraden voor koppels die het niet erg vinden dat er toch een baby zou komen als de natuurlijke methodes niet werken. Maar dat is niet voor iedereen het geval. Bovendien is dubbele beveiliging de betrouwbaarste manier om ongewenste resultaten te voorkomen als je seksueel actief bent en niet zwanger wilt worden. Dat betekent dat je zowel een hormonaal anticonceptiemiddel gebruikt als een barrièremethode zoals een condoom.

Ovulatietests worden ook gebruikt om het moment van de eisprong vast te stellen. Deze zijn echter bedoeld om je meest vruchtbare dagen te bepalen als je zwanger wilt worden. Ze zijn niet geschikt als anticonceptiemethode. Vraag raad aan je zorgverlener.