Als een condoom scheurt tijdens het vrijen en je geen andere vorm van anticonceptie gebruikt, loop je het risico zwanger te worden. Als je daar niet klaar voor bent, hoef je niet meteen te panikeren. Er zijn maatregelen die je kunt nemen om het risico op een zwangerschap te verminderen, zoals een oraal noodanticonceptiemiddel.
Scrol verder voor goede raad over condooms en hoe je ze veilig en doeltreffend kan gebruiken.
Controleer de kwaliteit en de vervaldatum van het condoom, en gebruik condooms niet meer na hun uiterste verkoopdatum. Vermijd speciale of grappige condooms, want de kwaliteit daarvan kan ondermaats zijn. In Nederland en Europa kan je in het algemeen vertrouwen op de CE-logo’s om een betrouwbaar en veilig product te vinden.
Let op bij het bewaren van condooms. Ze kunnen gevoelig zijn voor warmte, vocht en koude. Latex, het materiaal waaruit condooms meestal bestaan, is gevoelig voor extreme temperaturen. mindful of where you store condoms. Condoms can be sensitive to heat, humidity or cold. Latex, the typical material of condoms, is susceptible to extreme temperatures.
Een condoom gebruik je niet alleen tijdens de zaadlozing. Het voorvocht van een man bevat zaadcellen, wat betekent dat je ook voor de zaadlozing al een risico loopt op zwangerschap. Doe dus het condoom om voor je begint te vrijen.
Open de verpakking van het condoom niet met je tanden of een schaar. Je kunt het condoom beschadigen, zelfs zonder dat je het merkt.
Knijp het topje van het condoom dicht terwijl je het aandoet, zodat er geen lucht meer in zit. In dat topje blijft er zo ruimte vrij. Tijdens de zaadlozing wordt het sperma daar opgevangen zodat het condoom niet gaat lekken. Blijf het topje knijpen en rol het condoom af naar onderen toe.
Houd tijdens het voorspel in gedachten dat het belangrijk is dat je vagina vochtig genoeg is bij de penetratie. De wrijving als je vagina te droog is, is niet alleen onaangenaam voor jou, maar kan ook het condoom doen scheuren. Je kunt ook condooms met glijmiddel kopen of een glijgel of glijmiddel op waterbasis gebruiken dat geschikt is voor gebruik met condooms. Die worden in de meeste apotheken en supermarken en online verkocht.
Doe het condoom af na de zaadlozing. Het is op dit moment dat het condoom kan afglijden, dus doe het af voor de penis slap wordt. Houd het condoom vast bij de rand zodat het sperma niet in contact komt met de vagina. En vergeet niet dat je een condoom maar één keer kunt gebruiken.
Als je een condoom correct gebruikt, is het 98% doeltreffend, bijna even doeltreffend als de pil. Bovendien beschermt het je tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Het is cruciaal dat je bij het vrijen altijd anticonceptie gebruikt als je niet zwanger wil worden of als er een risico op soa’s is. Als je deze tips volgt, kan je veilig vrijen.