Onbeschermde seks – wat zijn de gevolgen?

Op het cruciale moment durfde je je partner niet te vragen om een condoom te gebruiken, of je vergat je pil in te nemen, of er liep iets fout met je anticonceptie. Eerst en vooral is het belangrijk dat je je niet schuldig voelt. Het kan iedereen overkomen. Houd vervolgens in gedachten dat je niet beschaamd moet zijn om dit te bespreken met je partner – open communiceren hoort erbij als je je verantwoordelijk wil gedragen op het vlak van seks. Anticonceptie gaat beide partners aan. Als je onbeschermde seks hebt gehad, neem je best noodanticonceptie als je het risico op een ongeplande zwangerschap wilt verminderen. Bovendien moet je overwegen om je te laten testen op soa’s.

Een risico op zwangerschap tijdens de volledige cyclus

Onbeschermde seks betekent dat je een seksueel contact had waarbij geen van jullie beide een vorm van anticonceptie heeft gebruikt of waarbij de anticonceptie heeft gefaald. Het grootste probleem bij onbeschermde seks is de onvoorspelbaarheid van de eisprong: het is bijna onmogelijk om precies te weten op welke dag je je eisprong zal krijgen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, vindt die niet altijd plaats op de 14e dag na je vorige menstruatie! En dan moet je nog rekening houden met de levensduur van de zaadcellen: die kunnen tot vijf dagen overleven in de eileiders, waar ze op een eicel wachten om te bevruchten (de eicel heeft een levensduur van 12 à 24 uur).

Omdat de eisprong zo sterk kan variëren, is het moeilijk om te bepalen hoe groot je kans is om zwanger te worden. Veel vrouwen onderschatten het risico op een zwangerschap. De bedoeling van orale noodanticonceptie is dat je het zo snel mogelijk na de onbeschermde seks inneemt. Het werkt door de eisprong uit te stellen om op die manier een bevruchting te voorkomen. Niet elke morning-afterpil is het zelfde. Mer ellaOne heb je minder kans op een zwangerschap dan pillen met Levonorgestrel omdat ellaOne zelfs nog 2 dagen voor de ovulatie werkt. Je moet je gewone anticonceptie blijven innemen en tot je volgende menstruatie een barrièremethode gebruiken om een ongeplande zwangerschap te voorkomen.

Een risico op soa’s als je geen condoom gebruikt

Als je meerdere partners hebt, loop je een hoger risico op soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). We raden je aan om altijd condooms te gebruiken en als dat niet altijd het geval is je regelmatig te laten testen op soa’s om ongewenste gevolgen te vermijden. Als je besmet bent met een soa, kan je bijvoorbeeld de volgende symptomen krijgen: pijn aan je bekken, een brandend gevoel bij het plassen, onregelmatige bloedingen en een onwelriekende afscheiding. Gelukkig kunnen de meeste infecties van bacteriële oorsprong gemakkelijk worden behandeld. Je moet niet te lang wachten, want sommige soa’s kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken als ze niet worden behandeld. Bij virale aandoeningen is de situatie iets complexer. Daarom raadt men vrouwen steeds aan om een dubbele bescherming te gebruiken: een anticonceptiemethode (zoals de pil of het spiraaltje) om ongewenste zwangerschappen te voorkomen en een tweede barrièremethode (zoals een condoom) om soa’s te voorkomen. Tenzij je een stabiele relatie hebt met een partner die je volledig vertrouwt, zou je altijd een condoom moeten gebruiken.